PayPal / Credit Card

1€
Altă sumă (€)
3€
Virament
bancar
Sprijiniți lucrările pentru  restaurarea Catedralei Tomisului
(click pentru detalii)
Vă mulțumim pentru că ați ales să sprijiniți această catedrală.
Click/Dbl click pentru PLAY/STOP
**** Zilnic SFÂNTA LITURGHIE este transmisă LIVE din Catedrală între orele 08-10 A.M.****
Parteneri...

Ascultaţi in direct RADIO DOBROGEA!
Vizitatori

Programul de restaurare al Mănăstirii Sf. Ap. Petru și Pavel
Catedrala Arhiepiscopală
Mănăstirea Sf. Ap. Petru și Pavel
Constanța

          RESTAURAREA MOBILIERULUI ŞI A  CANDELABRELOR
                             
          Istoric

          Catapeteasma, stranele, policandrele, candelabrele şi sfeşnicele, concepute de Ion Mincu şi lucrate cu migală la casa Andre Dore din. Paris, erau de o strălucire fără egal; îmbrăcate în foiţă de aur, încastrate cu pietre sidefate, înzestrate cu icoane emailate şi sculptură în relief plat inspirată de plastica naţională, piesele de mobilier concepute de arhitect, ca o demonstraţie de plurivalenţă şi strălucire ornamentală a stilului neromânesc, au fost grav afectate în timpul bombardamentului din 1941 şi apoi prin evacuare. La refacerea tâmplei a trudit atelierul Anghel Dima din capitală, iar poleirea acesteia şi pictarea icoanelor s-au făcut până în 1950 de către Institutul Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.
          „Tâmpla bisericii a fost până la avariere emailată, iar după refacerea bisericii a fost construită în lemn de fag, cu un fond galben cu icoane mici, poate asemănătoare cu vechea catapeteasmă”, specifică un document de arhivă datat 1956. „Element specific, ca stil, sunt considerate strănile credincioşilor şi strănile arhiereşti, stil caracterizat naţional românesc şi executate de arh. Mincu.                     
         
Printre obiectele de valoare se trec cele două sfeşnice împărăteşti, din metal de alamă cu iconiţe  chenare în email pe toată suprafaţa lor, obiecte masive, cu alte sfeşnice în perechi, de acelaşi metal şi cu motive stilistice comune. Sunt considerate tot astfel, obiecte de valoare, policandrul din aliaj de aramă cu motive şi pietre, cu 24 lumini electrice, în aceeaşi garnitură intră şi 12 candelabre electrice , din acelaşi material şi 4 candele pentru icoanele împărăteşti.
Catedrala Arhiepiscopală
Mănăstirea Sf. Ap. Petru și Pavel
Constanța