La Catedrala Arhiepiscopală din Constanța a avut loc duminica aceasta procesiunea intitulată "Calea Sfinților", în care foarte mulți credincioși au mărșăluit cu icoane în mână, în frunte cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. După Sfânta Liturghie, oficiată de Ierarhul Tomisului în Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, preotii au scos în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Prodromița, cea care a salvat catedrala de la distrugere în timpul celui de al doilea război mondial și care asculta rugăciunile a sute de constănțeni care își pleacau genunchii in fata ei. Credincio?i prezenți la slujbă au mers în procesiune pe Faleza Cazinoului,  pentru a marca această Duminică deosebită pentru ortodocși.
CALEA SFINȚILOR  (video 20-03-2016)
Duminica I din Post este consacrată dreptei credințe sau Ortodoxiei. Această sărbătoare datează din anul 843 când s-a hotarat la Constantinopol că Duminica I din Post trebuie să fie închinată marturisirii dreptei credințe și amintirii faptului că Biserica Ortodoxă s-a luptat pentru cinstirea sfintelor icoane împotriva celor care huleau și distrugeau icoanele. Ei au fost numiți iconoclaști sau distrugători de icoane.

Sfintele icoane nu sunt doar o podoabă în biserică, adică un mijloc estetic de a înfrumuseța biserica. Sfintele icoane fac parte din mărturisirea dreptei credințe, încât nimeni nu poate fi ortodox dacă nu cinstește sfintele icoane. Ele nu se adaugă la credința ortodoxă ca o anexă, ci exprimă credința ortodoxă într-o formă completă, nu numai sub forma de marturisire a credinței ca mijloc de pomenire sau memorie vizuală, ci și sub forma de rugăciune de cinstire a sfantului al cărui chip este zugrăvit pe icoană.

Modul în care Biserica a ales pentru noi astăzi citirile din Apostol si Evanghelie ne arată semnificația profundă a dreptei credințe. Apostolul, ales din capitolul al XI-lea al Epistolei Sfântului Pavel către Evrei, ne arată că, de fapt, credința este darul de-a vedea pe Cel nevăzut. Credința este o anticipare a împaratiei cerurilor, o pregustare a ei. De aceea, Sfântul Apostol Pavel ne spune că ea este o dovada a celor nevăzute si o arvuna a celor făgăduite, sau încredințarea celor nădăjduite, adică o vedere anticipată a lui Dumnezeu în împărăția cerurilor și o confirmare a darurilor nevazute pe care Dumnezeu ni le dăruiește pentru mântuirea noastră. Evanghelia pe care o auzim astăzi confirmă ceea ce se spune în lectura Apostolului din această duminică. Când Mântuitorul Iisus Hristos Se întalnește cu Filip și Natanail arată că El este cunoscător de suflete, că El cunoaște oamenii pe care nu i-a mai întâlnit niciodată înainte. Prin aceasta, Evanghelia ne arată că există mai multe cunoașteri, nu numai cunoașterea prin simțuri, ci și cunoașterea prin duh, cunoașterea sufletului omului, cum ni se spune in Evanghelie despre Natanail: "Iată israelitean în care nu este vicleșug". Cunoașterea locului unde el a stat sub smochin fără ca Domnul Iisus Hristos să il vadă cu ochii fizici, trupești, evidențiază că Mantuitorul are și o altă cunoaștere sau vedere decât cea pe care o avem noi, și anume cunoașterea in duh. Iar această cunoaștere duhovnicească o dăruiește celor care cred in El. Cand Natanail il mărturisește pe Iisus că El este Fiul lui Dumnezeu, deși Filip îi spusese că L-a găsit pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret, atunci se realizează trecerea de la cunoașterea după simțuri la cunoașterea duhovnicească sau la cunoașterea cerească. Drept răsplată, Mântuitorul îi spune: "De acum veți vedea cerurile deschise și pe îngerii lui Dumnezeu inălțându-se și coborându-se peste Fiul Omului".
Duminică, 20 Martie 2016

DUMINICA ORTODOXIEI LA CONSTANȚA

PayPal / Credit Card

1€
Altă sumă (€)
3€
Virament
bancar
Sprijiniți lucrările pentru  restaurarea Catedralei Tomisului
(click pentru detalii)
Vă mulțumim pentru că ați ales să sprijiniți această catedrală.
Click/Dbl click pentru PLAY/STOP
**** Zilnic SFÂNTA LITURGHIE este transmisă LIVE din Catedrală între orele 08-10 A.M.****
Parteneri...

Ascultaţi in direct RADIO DOBROGEA!
Vizitatori
Evenimente
Catedrala Arhiepiscopală
Mănăstirea Sf. Ap. Petru și Pavel
Constanța