Miercuri, 05 Martie 2014

Sf. LITURGHIE A DARURILOR MAI ÎNAINTE SFINȚITE

În ziua de 05 martie 2014, miercurea din prima săptămână a Marelui Post al Paștelui, la Catedrala Sf. Ap. Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a săvârșit Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Această liturghie a fost scrisă de Sf. Grigorie - papă al Romei, și este specifică perioadei Postului Mare, pentru că se oficiază în cadrul Vecerniei.
Liturghia Darurilor mai inainte sfintite este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe. Ea se poate savarsi in orice zi a Postului Mare (cu exceptia zilelor de sâmbătă și de duminică, a zilelor aliturgice - luni și marți din prima săptămână și vineri din Săptămâna Patimilor, când nu se face nici o Liturghie).
În zilele noastre se obișnuiește să fie oficiată numai în zilele de miercuri și vineri și în joia Canonului celui mare (săptămâna a cincea).
În sâmbatele din Postul Mare se săvarșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în primele cinci duminici de post Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
În duminca Floriilor - Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în Săptămâna Patimilor, joi și sâmbătă Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Având în vedere că Postul Paștilor este un timp al înfrânării și al căinței, iar Liturghia un timp al bucuriei, Părinții Bisericii au decis ca în cazul în care sunt credincioși care doresc să se împărtășească și în cursul săptămânii, să se oficieze Liturghia Darurilor. Astfel a fost alcatuit un ritual de împărtășire cu Sfintele Daruri sfințite mai înainte, adică sfințite la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, care se săvârșește sâmbăta și duminica. Sfintele Daruri sunt așadar, sfințite la aceste Liturghii, sunt păstrate pe Sfânta Masă, iar în cursul săptămânii, atunci când se săvârșește Liturghia Darurilor mai inainte sfințite, noi ne împărtășim cu aceste daruri.
Ne împărtășim cu aceste daruri într-un ritual care este legat de Vecernie.
De ce de Vecernie? Pentru că o caracteristică esențială a Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite este faptul că este o împărtășire de seară.
De ce o împartășire de seară? Pentru că potrivit rânduielii de postire a Bisericii, în zilele de rând din Postul Mare se ajunează până seara. Și pentru a nu întrerupe postul, împărtășirea se face seara după Vecernie.
Potrivit tradiției, autorul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite este considerat Sfântul Grigorie Dialogul, episcopul Romei (+604). Această tradiție nu are niciun temei istoric. Nu putem spune cu siguranță că Grigore cel Mare a înființat întreg oficiul liturgic al acestei Sfinte Liturghii, însă putem afirma că el a contribuit la îmbogățirea și la sistmatizarea acestei Sfinte Liturghii pe vremea cât a stat la Constantinopol.
În toate zilele postului Paștelui și la Catedrala Arhiepiscopală se va oficia această Liturghie în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu orele 9.00
1
2
3
4
5

PayPal / Credit Card

1€
Altă sumă (€)
3€
Virament
bancar
Sprijiniți lucrările pentru  restaurarea Catedralei Tomisului
(click pentru detalii)
Vă mulțumim pentru că ați ales să sprijiniți această catedrală.
Click/Dbl click pentru PLAY/STOP
**** Zilnic SFÂNTA LITURGHIE este transmisă LIVE din Catedrală între orele 08-10 A.M.****
Parteneri...

Ascultaţi in direct RADIO DOBROGEA!
Vizitatori
Evenimente
Catedrala Arhiepiscopală
Mănăstirea Sf. Ap. Petru și Pavel
Constanța